TOP 10 nejlepších českých podcastů o financích

  • 10. 9. 2024
  • 10 minut čtení
  • Read Icon 2366 přečtení

Rozhodli jsme se najít nejlepší české podcasty o financích za rok 2024. Osobně nás překvapilo, že i přesto, že je Česko relativně malá země, máme zde desítky skvělých podcastů, ze kterých bylo velmi obtížné vybrat top 10.

Hledali jsme relevantní a použitelné podcasty, které jsou nejen příjemné k poslechu, ale které by také pomohly zlepšit finanční gramotnost a budoucnost posluchače.

To, co posloucháte během dne, může skutečně zlepšit vaše osobní finance. Je však třeba poslouchat pouze kvalitní podcasty a snažit se poznatky z nich aplikovat na váš každodenní život.

V dnešní digitální době již existují stovky až tisíce podcastů. Lidé dělají podcasty na různá témata, od zahradnictví až po minimalismus. Každý má tak možnost najít podcast o tématu, které je jeho srdeční záležitostí.

Jak jsme již v úvodu zmínili, my se v dnešním článku budeme zabývat především podcasty o financích. Snažili jsme se najít ty nejoblíbenější podcasty, které jsou dostupné ať už na Spotify nebo Apple music.

Nejlepší podcasty o financích v roce 2024

Zde je náš seznam 10 nejoblíbenějších podcastů o financích 2022, které pokrývají celou řadu témat od splácení dluhů, půjčky a hypotéky, až po investice a dosažení finanční svobody.

1. Finančák

Richard Vrdlovec a Iva Hadj Mousse mluví s odborníky, ale i lidmi na ulici o všem, co se týká peněz. V jejich podcastu určitě nechybí žádná aktuální témata související s financemi.

V rámci podcastu si zvou lidi, kteří skutečně rozumějí financím, aby radili posluchačům, jaké konkrétní kroky jsou třeba učinit na cestě k finanční svobodě.

Mezi oblíbená patří témata o vydělávání, spoření či investování. Také se dozvíte vše, co potřebujete vědět o daních, úvěrech či splácení dluhů.

Poslechni si Finančák podcast zde.

2. Finance prakticky

Autorem podcastu „Finance prakticky“ je Michal Doubek, finanční poradce se 14 letou praxí. Zároveň je prezidentem Asociace finančních poradců.

Snaží se učit lidi jak pracovat s penězi a dosahovat přitom jejich cílů, také se snaží zvýšit úroveň finančního poradenství v Čechách.

V jeho podcastech se snaží věnovat různým tématům ze světa financí. Patří sem témata jako například rodinný rozpočet, výdaje, spoření, investování nebo pojištění.

Poslechni si Finance prakticky podcast zde.

3. Investiční podcast Vojta Žižka

Vojta Žižka má podcast, ve kterém vede rozhovory a diskuse o investování, kryptoměnách a nemovitostech. Mezi jeho hosty patří úspěšní čeští investoři.

V rámci jeho podcastu rozebírá aktuální témata z domova i ze zahraničí, jako například úrokové sazby českých hypoték nebo neudržitelnost trhu s nemovitostmi v Číně.

Posluchače vyzývá, aby s investováním začali co nejdříve. On sám svoji první akci koupil již v sedmnácti, momentálně působí jako manažer investičních bankéřů.

Poslechni si Investiční podcast Vojta Žižka zde.

4. Jak investovat

Autorkou podcastu jak investovat je Lenka Schánová, která od roku 2013 organizuje „Českou investiční konferenci“. Pro komunitu pořádá i menší akce, kterou zastřešuje pod projektem „Česká investiční akademie“.

V rámci jejího podcastu „Jak investovat“ vede rozhovory o zajímavých investičních příležitostech se známými, ale i veřejnosti méně známými osobnostmi ze světa investování.

Najdete u ní podcasty na témata jako: investiční strategie, skladba portfolia, jak investovat do technologického sektoru, nebo dokonce zda může být šampaňské investice.

Poslechni si podcast Jak investovat zde.

5. Krypto Insider

Další tip potěší zejména fanoušky kryptoměn. Je jím „Krypto Insider“ podcast Petra Lukáče, který pracuje jako redaktor Hospodářských novin.

Ve svém podcastu mluví o tom, co to vlastně jsou kryptoměny, a jak o ně nepřijít kvůli chybě. Se svými hosty rozebírá všechna aktuální témata z oblasti kryptoměn.

Najdete u něj podcasty například o tom, proč se lidé bojí bitcoinu, kdo je nejúspěšnější český tvůrce NFT nebo o kryptoregulacích.

Poslechni si podcast Krypto Insider zde.

6. Na penězích záleží

Jan Schwarzbach je přesvědčen, že na penězích záleží a z tohoto důvodu se o tom snaží vzdělávat nejen své klienty, ale i ostatní prostřednictvím jeho podcastu.

Složitá témata z oblasti financí vysvětluje velmi polopaticky, takže jeho podcast se bude líbit především těm, kteří mají rádi jasné a stručné informace.

Naleznete u něj témata jako například: rozdíl mezi kreditní a debetní kartou, což je to vysoká inflace, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky nebo nejčastější chyby při pojišťování majetku.

Poslechni si podcast Na penězích záleží zde.

7. Nekonečná renta

Tvůrcem podcastu „Nekonečná renta“ je specialista na investiční poradenství David Kopecký. V rámci jeho rodinné firmy se věnují menšímu množství klientů tak, aby se každému mohli věnovat individuálně a našli pro něj řešení na míru.

Širokou veřejnost se snaží v oblasti financí vzdělávat především prostřednictvím svého podcastu, ve kterém mluví o investování a všem co s ním souvisí.

Poradí vám jak si zajistit rentu na omezenou dobu nebo rentu nekonečnou. Dozvíte se také, jak zajistit vaše investice tak, aby byly dostatečně chráněny. Pokud je vaším cílem finanční svoboda, toto je ten správný podcast pro vás.

Poslechni si podcast Nekonečná renta zde.

8. Teorie peněz

Zakladatelem projektu „Teorie peněz“ je finanční poradce Matúš Kuchálik. Cílem jeho projektu je rozšířit Čechům a Slovákům obzory a zároveň je inspirovat rozhovory s podnikateli, úspěšnými sportovci či dokonce lidmi z ulice.

Na jeho podcastovém kanálu najdete například epizody o tom, kdy je nejlepší čas investovat, o investování do bytů, dluhopisů, finančních krizích a mnohé další.

Jelikož na rozdíl od jiných podcastů jsou rozhovory vedeny i s odborníky z jiných oblastí než jsou finance, dozvíte se například i to jak na zdravou stravu a finance, případně o financích a seberozvoji.

Poslechni si podcast Teorie peněz zde.

9. Ve vatě

Autorkou podcastu je novinářka Markéta Bidrmanová. Podcast je skvělý pro vytvoření všeobecného přehledu v oblasti financí.

Se svými hosty z řad investorů a odborníků rozebírá konkrétní rady na témata jako investice, inflace, úvěry nebo hypotéky.

Často však rozebírá i aktuální témata, jako finanční influenceři, české akce, případně nejlepší investiční aplikace.

Poslechni si podcast Ve vatě zde.

10. Za bohatší Česko

Václav Svatoš je autorem podcastu i projektu „Za bohatší Česko“. V rámci něj nabízejí služby v oblasti hypoték, půjček, investic, osobních účtů a také spoření.

Cílem podcastu je ukázat (nejen) svět financí z jiného úhlu pohledu, tak aby se v něm mohl každý vyznat a nenaletěl těm, kteří to s ním nemyslí dobře.

Najdete zde epizody o aktivním nebo pasivním přístupu v investování, jak nerozmazlit děti penězi, tipy pro začínající finanční poradce a mnohé další.

Poslechni si podcast Za bohatší Česko zde.

Další podcasty o financích, které stojí za zmínku

Zde je několik dalších skvělých finančních podcastů, které podle nás stojí za zmínku:

  • Investice srozumitelně – podcast společnosti In Invest pro finanční profesionály o investicích odborně ale zároveň srozumitelně.
  • Mysl investora – investiční podcast s krátkými epizodami v rozmezí 5-10 minut z oblasti investic a investičního poradenství.
  • FinCast – pravidelný podcast, který se věnuje aktuálnímu ekonomickému dění a jeho dopadům na finance běžných lidí.
  • Investiční podcast cesta rentiéra – podcast o investicích pro (budoucí) rentiéry, kteří chtějí pomoci se správou svého majetku a dosáhnout finanční nezávislosti.
  • NA BURZE – podcast Burzy cenných papírů Praha vám představí zajímavé osobnosti českého kapitálového trhu.

Inspirujte se podcasty o financích

Doufáme, že náš seznam nejlepších českých podcastů o financích oceníte. Snažili jsme se vybrat ty nejlepší podcasty, které vám pomohou zlepšit vaši finanční gramotnost, vybudovat přehled o světě financí a stále více populárních kryptoměn.

Pokud jste mezi našimi podcasty nenašli váš oblíbený podcast o financích, budeme rádi, pokud se o vaše tipy podělíte v komentářích níže. Náš seznam plánujeme v budoucnu aktualizovat, popřípadě rozšířit o další objevy. Podcasty v seznamu jsou seřazeny abecedně.

Každodenní poslech podcastu o financích vám opravdu může pomoci lépe si uvědomit svá každodenní finanční rozhodnutí. Investujte rozumněji, nakupujte vědoměji a ušetřete více.

Více o osobních financích

Možno vás zaujmú aj naše ďalšie články:

Byl tento článek nápomocný?

1 lidí z 1 toto považuje za nápomocné

Dominika Múdra je Country Manager pro web Financera.cz. Dlouhodobě se zajímá o oblasti jako jsou osobní finance, finanční gramotnost a investování. Ráda vám pomůže s vašimi finančními rozhodnutími.

Sdílet na
Read Icon 2366 přečtení

Tomáš Posekaný
Hezký den, jako tvůrce FinCastu jsem rád, že "stojíme za zmínku". Zatím jsme podcast moc nepropagovali ani nešířili, ale jsme překvapeni ke kolika lidem se dostal a jak ho vnímají. Tak snad na konci roku ta TOP 10 🙂 TP
Odpovědět

Prohlédněte si naše témata

Používáním stránky Financera.cz měníte svět.  Dozvědět se více.