WIKI

Co je jistina: Detailní průvodce i s příklady

Co potřebujete vědět

  • Definice jistiny: Jistina je původní částka půjčky nebo investice, která nezahrnuje úroky ani jiné poplatky. Je základem pro výpočet úroků a splátek.
  • Jistina úvěru a její splácení: Jistina úvěru se snižuje s každou splátkou. Na začátku se větší část splátky používá na úroky, ale postupem času se více peněz věnuje splácení jistiny.
  • Splátka jistiny po splatnosti: Nesplácení jistiny ve stanoveném termínu vede k penalizacím a záznamu v registru, což může mít negativní důsledky pro dlužníka.
Autor  Jakub Ondruška
Poslední aktualizace: 24. 9. 2024

Jistina patří k základním finančním termínům, který označuje původní částku půjčky nebo investice, kterou dlužník obdrží nebo investor vloží. Jistina tedy nezahrnuje úroky ani jiné poplatky, které můžou být s půjčkou nebo investicí spojeny.

Pochopení jistiny je klíčové pro správnou správu financí, protože určuje, jak se budou vypočítávat úroky a jaké budou splátky. V tomto článku podrobně prozkoumáme různé aspekty jistiny a poskytneme konkrétní příklady pro lepší pochopení tohoto pojmu.

Co je jistina

Jistina (anglicky tzv. principal) je původní částka, kterou si dlužník půjčí, nebo částka, kterou investor vloží do investice. Když si tedy půjčíte 100 000 Kč na koupi auta, tato částka představuje jistinu. Z jistiny se následně s přihlédnutím na dohodnutou úrokovou sazbu vypočítávají úroky, které budete platit a měsíční splátky, a proto je důležité rozumět, jak jistina funguje.

Když si tedy důkladně prohlídnete dokumentaci své splátky, můžete si všimnout, že část jde na úhradu jistiny (úmor) a část na úhradu úroků (úrok). Jistina tedy tvoří jakýsi základ, na kterém je postaven zbytek úvěrového produktu z našeho příkladu​.

Jistina úvěru

Jistina úvěru je částka, kterou si půjčíte od banky nebo jiné finanční instituce. Tato částka se v průběhu času, jak splácíte úvěr, postupně snižuje, jak splácíte úvěr.

U typických hypotečních nebo spotřebitelských úvěrů se jistina splácí spolu s úroky ve formě měsíčních splátek. Například, pokud si půjčíte 1 000 000 Kč na koupi domu s úrokovou sazbou 3 % ročně, vaše měsíční splátky budou zahrnovat jak úrok, tak splátku jistiny. Na začátku většina splátky pokryje úrok, ale postupem času se větší část splátky začne vztahovat na jistinu​.

Splátka jistiny (graf)

Splátka jistiny je část měsíční splátky, která jde přímo na snížení dlužné částky jistiny. U progresivního typu splácení (kam spadá naprostá většina úroků a hypoték poskytovaných v ČR) je většina měsíční splátky použita na úhradu úroků.

Postupem času se ale tento poměr mění a větší část splátky půjde na jistinu. To je velmi důležité, protože to znamená, že časem budete platit méně úroků a více jistiny.

Poměr jistiny a úroku

Pokud máte tedy například spotřební úvěr na 10 let s měsíční splátkou 2000 Kč měsíčné, na grafu můžete vidět, že první splátky v podstatě celé „padnou“ na splácení úroku a až postupem času se zvyšuje částka z měsíční splátky, která splácí jistinu (úmor).​

Zaevidování jistiny po splatnosti do registrů

Zaevidování jistiny po splatnosti se týká procesu zaznamenávání zpožděných splátek. Banky a finanční instituce tyto záznamy pečlivě sledují, aby mohly spravovat riziko a vyhodnocovat finanční zdraví dlužníků – tzv. bonitu klienta.

Když je jistina po splatnosti, věřitel zaznamená tuto skutečnost v registrech dlužníků a může zahájit kroky k jejímu vymáhání. Doporučujeme proto v případě možnosti, že se v nich najdete, sledovat své záznamy a být si vědomi všech pohledávek, aby jste předešli negativním důsledkům nesplácení.

Pokud máte třeba několik úvěrů a nejste si jisti, zda jste všechny splátky uhradili včas, může být užitečné pravidelně kontrolovat registry a/nebo kontaktovat věřitele pro potvrzení.

Půjčky se záznamem v registru

Pokud máte negativní záznam v registru dlužníků, je získání dalších půjček velmi obtížné. Banky i nebankovní subjekty mají ze zákona povinnost do registrů nahlížet a pro většinu bank to znamená automatické odmítnutí.

Nebankovní společnosti jsou v tomto ohledu o něco shovívavější, ale vybrat si tu správnou může být obtížné a při špatné volbě hrozí vysoké úroky. Proto jsme pro vás připravili článek o nejlepších nebankovních společnostech, které vám půjčí i se záznamem v registru, který najdete na odkazu níže.

Půjčky se záznamem v registru

Co je to úrok

Úrok je poplatek za půjčení peněz. Vypočítává se jako procento z jistiny a může být fixní (neměnný) nebo variabilní (měnící se). Úrok je hlavním zdrojem příjmů pro věřitele. Například, pokud si půjčíte 10 000 Kč s úrokovou sazbou 5 % ročně, zaplatíte za první rok 500 Kč jako úrok.

Celkové náklady na úvěr tedy zahrnují jak jistinu, tak úroky, což znamená, že vždy budete platit více, než jste si původně půjčili. Správné porozumění úrokům vám může pomoci lépe plánovat své finance a vyhnout se překvapením.

Výpočty a kalkulace

Pochopení konceptu jistiny je klíčové pro efektivní spravování dluhů a investic. Správné řízení splátek jistiny a úroků může výrazně ovlivnit celkové náklady na půjčky a investice. Pro více informací a detailní výpočty si můžete prohlédnout další články na našich stránkách anebo použít naše specializované kalkulačky úroků.

Byl tento článek nápomocný?

Buďte první, kdo přidá hodnocení

Náš závazek k transparentnosti
U nás ve Financera.cz jsme odhodláni vám pomoci s vašimi financemi. Veškerý náš obsah se řídí našimi edičními zásadami. V rámci našeho procesu recenzování otevřeně informujeme o tom, jakým způsobem hodnotíme produkty a služby a o tom, odkud pochází naše zisky, se dozvíte v našem zveřejnění informací o inzerci.

Jakub Ondruška je zkušený finanční poradce a současný Country Manager společnosti Financer Česká republika. Mezi jeho specializace patří investice, kryptoměny a osobní finance. Jeho cílem je pomáhat zvyšovat finanční povědomí a podělit se o své zkušenosti z oboru.

Sdílet na
Read Icon 157 přečtení

Používáním stránky Financera.cz měníte svět.  Dozvědět se více.