WIKI

Eskontní úvěr: Co to je a jak funguje?

Co potřebujete vědět

  • Eskontní úvěr je krátkodobý finanční nástroj, který umožňuje podnikatelům získat hotovost rychle odkupem směnky bankou před její splatností.
  • Tento úvěr nabízí výhody, jako je rychlý přístup k penězům a nižší úrokové sazby, ale zahrnuje i nevýhody, jako jsou poplatky a diskont.
  • Eskontní úvěry nejsou v České republice tak běžné kvůli dostupnosti jednodušších úvěrových produktů, jako jsou kontokorentní nebo revolvingové úvěry.
Autor  Jakub Ondruška
Poslední aktualizace: 24. 9. 2024

Eskontní úvěr je speciální typ krátkodobého úvěru, který podnikatelé využívají k rychlému získání finančních prostředků. Tento úvěr zahrnuje odkup směnky bankou před jejím datem splatnosti.

Eskontní úvěr může být výhodný pro podniky nebo jednotlivce, kteří potřebují peníze rychle a nemohou čekat na splatnost směnky. V následujícím článku se podrobně podíváme na to, co je eskontní úvěr, jak funguje směnka, výhody a nevýhody eskontního úvěru a jak probíhá odkup směnky.

Co je eskontní úvěr?

Eskontní úvěr je typ úvěru, při kterém banka odkoupí směnku od jejího držitele před lhůtou její splatnosti. Směnka představuje závazek emitenta (dlužníka) zaplatit určitou částku remitentovi (věřiteli) do určeného data. Tento úvěr se využívá především pro krátkodobé financování potřeb podniků.

Půjčka na směnku

Půjčky na směnku jsou běžným nástrojem v obchodních vztazích. Umožňují podnikům flexibilně nakládat s hotovostí a zajišťovat si likviditu. Směnky mohou být snadno převoditelné a jejich držitelé je mohou prodat bance nebo jinému finančnímu institutu, čímž rychle získají potřebné prostředky.

Co je směnka?

Směnka je cenný papír, který obsahuje bezpodmínečný závazek zaplatit určitou částku v určeném čase a na určeném místě. Může sloužit jako platební nástroj nebo zajištění úvěru. Směnky jsou snadno převoditelné, což umožňuje flexibilní finanční operace.

Odkup směnky

Proces odkupu směnky, známý také jako eskont, zahrnuje několik kroků:

  1. Vystavení směnky: Kupující vystaví směnku na zaplacení určité částky do určitého data.
  2. Předání směnky bance: Věřitel (držitel směnky) předá směnku bance, která ji odkoupí před lhůtou splatnosti.
  3. Výplata prostředků: Banka poskytne věřiteli částku odpovídající hodnotě směnky, sníženou o diskont a poplatky.
  4. Úhrada směnky: K datu splatnosti směnky banka požaduje platbu od původního dlužníka (emitenta).

Jak tedy můžeme vidět, nejedná se o klasický úvěr – dochází totiž k přímému odkupu předmětu zástavy (směnky) v rámci eskontace a banka k datumu splatnosti požaduje splacení směnky přímo po původním dlužníkovy.

Porovnávejte půjčky od 40 poskytovatelů půjček

Najděte nejvýhodnější nabídku jedním kliknutím

Praktické tipy pro efektivní využití eskontního úvěru

V případě, že eskontní úvěr zvažujete, existuje několik věcí, na které by jste si měli dát pozor. Konkrétně jde o tyto 3 tipy, které jsme si pro vás připravili.

Pečlivá dokumentace

Tento bod platí o půjčkách obecně, ale u eskontních úvěrů o to víc. Udržujte si pečlivou evidenci všech směnek a souvisejících dokumentů. To zahrnuje nejen samotné směnky, ale i všechny dohody, smlouvy a potvrzení o převodech.

Digitální archivace může být užitečná pro rychlé a snadné vyhledávání. Pravidelné kontroly a aktualizace záznamů zajistí, že vždy máte přesné a aktuální informace o svých finančních závazcích a pohledávkách.

Vlastní vyhodnocení rizika

Při sjednávání eskontního úvěru jako dlužník pečlivě zvažte své finanční možnosti a schopnost splácet směnku k datu splatnosti. Před uzavřením úvěru zkontrolujte podmínky smlouvy, úrokové sazby a poplatky, abyste se vyhnuli nečekaným nákladům.

  • Hodnocení vlastní bonity: Zhodnoťte svou schopnost splácet směnku včas, vezměte v úvahu své cash flow a další závazky.
  • Analýza nákladů: Prozkoumejte všechny náklady spojené s úvěrem, včetně úroků a poplatků, aby nedošlo k finančním potížím.
  • Záložní plán: Mějte připravený plán B pro případ, že se objeví problémy se splácením, jako jsou další finanční zdroje nebo možnost refinancování.

Výběr banky

Zvolte banku s dobrými podmínkami a zkušenostmi s eskontními úvěry. Porovnejte různé bankovní nabídky a zaměřte se na úrokové sazby, poplatky a flexibilitu podmínek. Je také důležité vybrat banku, která má dobré recenze a reference od jiných podniků. Osobní konzultace s bankéřem může pomoci objasnit specifické podmínky a výhody dané banky.

Proces schválení eskontního úvěru

Ačkoli název může znít poněkud složitě, celý proces je velmi jednoduchý a přímočarý. Pro lepší představu, v praxi probíhá zhruba takto:

  1. Podání žádosti: Podnik předloží směnky bance spolu s žádostí o eskontní úvěr.
  2. Vyhodnocení rizika: Banka provede analýzu směnek a kreditního rizika dlužníka.
  3. Schválení a diskontace: Po schválení banka odkupuje směnky s diskontem, což je rozdíl mezi nominální hodnotou směnky a částkou vyplacenou podniku.
  4. Splacení směnky: K datu splatnosti směnky banka inkasuje platbu od dlužníka.

Výhody eskontního úvěru

Eskontní úvěr nabízí několik klíčových výhod:

Jak ušetřit 216 840,00 Kč na vaší půjčce

Rozdíl v ceně půjčky 10 000,00 Kč za 90 dní je 216 840,00 Kč.

Zjistěte jak

Nevýhody eskontního úvěru

Eskontní úvěr má ale také své nevýhody:

    Eskontní úvěr – výhody

  • Omezená dostupnost: Tento typ úvěru je vhodný hlavně pro firmy s pravidelným příjmem z prodeje na směnky, což může omezit jeho dostupnost pro menší nebo novější firmy.

  • Administrativní náročnost: Vyžaduje pečlivé vedení dokumentace a administrativní práci spojenou se směnkami.

Eskontní úvěr v České republice

V České republice není eskontní úvěr tak často využíván jako jiné úvěrové produkty, například kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry nebo kreditní karty. Ty jsou často jednodušší na získání a mají méně složité podmínky.

Přesto však eskontní úvěr zůstává důležitým nástrojem pro krátkodobé financování podniků, které potřebují rychle získat peníze před splatností směnky.

Jde o užitečný finanční nástroj, který může podnikům pomoci rychle získat potřebné finanční prostředky. Přestože není v České republice tak běžný jako jiné typy úvěrů, má své místo v portfoliu krátkodobých financí.

Porozumění tomu, jak funguje směnka a proces odkupu směnky, je klíčové pro efektivní eskont směnky a využití eskontního úvěru. Při správném použití může eskontní úvěr výrazně přispět k finanční stabilitě a likviditě podniku nebo pomoct jednotlivcům v nouzi. 

Často kladené otázky

Jak funguje eskontní úvěr?

Eskontní úvěr funguje v zkratce tak, že banka odkoupí směnku před její splatností za nižší než nominální hodnotu, čímž poskytne okamžitě likvidní prostředky majiteli směnky. Banka pak při splatnosti směnky inkasuje její plnou nominální hodnotu od dlužníka

Co je eskont?

Slovo eskont označuje obecně poskytnutí úvěru zajištěného pohledávkou před dobou její splatnosti. Eskontovány můžou být faktury, kupony, cenné papíry nebo i jiné druhy pohledávek. Nejčastější je však eskont směnek.

Jaké jsou alternativy eskontního úvěru?

Mezi oblíbené alternativy eskontního úvěru v praxi patří kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry nebo obdoba soukromé či firemní kreditní karty.

Jak se nazývá úvěr, kdy banka odkoupí od klienta směnku před dobou její splatnosti?

Tento typ úvěru se nazývá eskontní úvěr. Jeho podstata je zřejmá již z otázky, nicméně pro více informací o tom, jak funguje, doporučujeme přečíst si tento článek.

Jaké poznáme druhy peněžního úvěru?

Kromě eskontního úvěru existují ještě tyto typy peněžních úvěrů:

Byl tento článek nápomocný?

Buďte první, kdo přidá hodnocení

Náš závazek k transparentnosti
U nás ve Financera.cz jsme odhodláni vám pomoci s vašimi financemi. Veškerý náš obsah se řídí našimi edičními zásadami. V rámci našeho procesu recenzování otevřeně informujeme o tom, jakým způsobem hodnotíme produkty a služby a o tom, odkud pochází naše zisky, se dozvíte v našem zveřejnění informací o inzerci.

Jakub Ondruška je zkušený finanční poradce a současný Country Manager společnosti Financer Česká republika. Mezi jeho specializace patří investice, kryptoměny a osobní finance. Jeho cílem je pomáhat zvyšovat finanční povědomí a podělit se o své zkušenosti z oboru.

Sdílet na
Read Icon 37 přečtení

Používáním stránky Financera.cz měníte svět.  Dozvědět se více.